Zika-virus infectie bij zwangeren (bron: CDC, PAHO/WHO) Sinds mei 2015 heeft het zika-virus zich verspreid naar verschillende gebieden in Latijns-Amerika, waaronder Brazilië, Barbados, Colombia, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname, Venezuela and de Franse overzeese departmenten Martinique, Saint- Martin and Frans Guyana.
Naar verwachting zal het virus zich verder over Latijns-Amerika verspreiden. Wereldwijd zijn er sinds 1952 een aantal uitbraken gerapporteerd in Afrika, Zuidoost Azië en Oceanië.
In Brazilië zijn vanaf oktober 2015 meer dan 3500 gevallen gemeld van microcefalie. Er wordt gedacht dat er mogelijk een associatie is met het toegenomen aantal zika-virus infecties. Dit is echter nog niet met zekerheid aangetoond en wordt op dit moment onderzocht.
Het CDC adviseert in bovengenoemde landen voorzorgsmaatregelen op niveau 2. Dit houdt in dat alle reizigers (inclusief zwangere vrouwen) naar bovengenoemde landen zeer zorgvuldig anti-muggenmaatregelen moeten nemen. Zij adviseren zwangeren (veiligheidshalve) te overwegen hun reis uit te stellen.
LCR advies
Het LCR adviseert zwangeren en vrouwen die tijdens de reis overwegen zwanger te worden om de risico’s van een reis naar de tropen altijd goed af te wegen vanwege het vóórkomen van tropische infectieziekten, zoals dengue, malaria en chikungunya. Dit geldt dus ook voor de risico’s op een eventuele infectie met het zika-virus.
In alle gebieden waar zika-virus is gemeld komen ook het dengue en/of chikungunya virus voor. Al deze virussen worden door dezelfde muggen overgedragen. Deze muggen zijn vooral overdag actief. Aan zwangeren die naar de tropen reizen wordt geadviseerd overdag extra zorgvuldig antimuggenmaatregelen toe te passen om infecties met door muggen overdraagbare aandoeningen waaronder het zika-virus te voorkómen.
Zie ook: rivm.nl