Vaccinaties Zuid-Afrika

Afspraak maken
Vaccinaties
+31 (0)88 291 49 00

Inentingen en vaccinaties Zuid-Afrika

Op deze pagina vindt u informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen voor Zuid-Afrika. Soms staat er ook een epidemie bericht bij een land vermeld. Deze worden wekelijks beoordeeld op geldigheid. Deze informatie komt rechtstreeks van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Voor zuid Afrika is het niet noodzakelijk om de gele koorts vaccinatie te halen behalve als je tot 7 dagen voor je reis in een ander land bent geweest waar gele koorts endemisch (veel voorkomend) is. Wel wordt aangeraden om te kiezen voor de hepatitis A vaccinatie en het DTP vaccin. Ook voor een kort verblijf.

Gaat u langer dan 3 maanden naar Zuid-Afrika dan worden deze basisvaccinaties nog aangevuld met andere inentingen zoals het rabiës vaccin, hepatitis B en mogelijk nog een bescherming tegen tuberculose en hersenvliesontsteking afhankelijk van het soort reis dat u gaat maken. De bescherming tegen meningitis (hersenvliesontsteking) wordt voornamelijk aangeraden wanneer u gedurende langere tijd in nauw contact bent met de plaatselijke bevolking, zoals bijvoorbeeld bij het werken in een ziekenhuis.

In het noorden van Zuid-Afrika komt malaria voor. Daarvoor moeten in de maanden september tot mei malariatabletten worden geslikt. In de overige maanden kan men volstaan met anti-mug maatregelen.

Voor aanvullende informatie kan u op afspraak terecht bij onze reizigersverpleegkundige tijdens het spreekuur.

LET OP! Deze informatie is van algemene aard. Uiteindelijk bepalen uw reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, de activiteiten die u onderneemt, uw gezondheid en uw leeftijd welke vaccinaties en maatregelen voor u nodig zijn. Laat u zich daarom altijd persoonlijk adviseren door de Travel Health Clinic. Dit is extra van belang als u zwanger bent, als u gezondheidsproblemen heeft, als u langer dan 3 maanden wilt gaan reizen, of als u op reis bijzondere risico’s loopt door activiteiten of beroep.

Algemene aanbevelingen voor Zuid-Afrika

Malaria
In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door de reizigersverpleegkundige THC.

Gele koorts
Niet aanbevolen, geen risico op gele koorts; vereist, indien komend uit of langer dan 12 uur in transit geweest in een gele koorts land.

Hepatitis A
Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met de reizigersverpleegkundige THC of vaccinatie Zuid-Afrika voor u zinvol is.

DTP
Vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar Zuid-Afrika.

Hepatitis B
Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met de reizigersverpleegkundige THC of vaccinatie Zuid-Afrika voor u zinvol is.

Tuberculose
In dit land bestaat een verhoogd risico op tuberculose. Bespreek met de reizigersverpleegkundige THC of vaccinatie of controle op besmetting voor u zinvol is.

Muggenmaatregel
Bescherming tegen muggen overdag is van belang in verband met arbovirussen zoals chikungunya, dengue of zika. Laat u adviseren door de reizigersverpleegkundige van de THC.

Rabiës
In dit land kan rabiës bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Bespreek met de reizigersverpleegkundige THC of vaccinatie voor u zinvol is.

Mazelen
In dit land bestaat een verhoogd risico op mazelen. Vaccinatie wordt aanbevolen voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma is ingeënt. Vaccinatie wordt ook aanbevolen aan kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebben ontvangen.

Schistosomiasis
In dit land is er een risico op schistosomiasis bij contact met zoet oppervlaktewater.

Afspraak maken

Contact

Travel Health Clinic
T: +31 (0)88 291 49 00
E: info@thci.nl

Selecteer Bestemming

Klanten over ons