Afspraak maken

FAQ

Vaccinaties
+31 (0)88 291 49 00
Wat is malaria?
Plus icon Minus icon

Malaria is een van de meest bedreigende infectieziekten in de (sub)tropen en wordt veroorzaakt door een malariaparasiet. De parasiet wordt van mens op mens overgebracht door een steek van de malariamug (Anopheles). Ongeveer 8-10 dagen na de steek kunnen de eerste verschijnselen optreden, zoals koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Vaak worden deze verschijnselen voorafgegaan door een grieperig gevoel.

In Malariagebieden wordt het aangeraden om malariatabletten te slikken. Er zijn verschillende middelen tegen malaria, wij kiezen samen met u dat het beste bij u en uw reisbestemming past.

Voor zwangeren en kleine kinderen zijn er ook mogelijkheden voor bescherming. Hier wordt in ons spreekuur extra aandacht aan besteed.

Wat kan ik doen om diarree te voorkomen
Plus icon Minus icon

Besmet eten en drinken is meestal de oorzaak van diarree.
Ondanks goed opletten kan het u toch overkomen. Het is meestal niet zo ernstig, maar wel heel vervelend. Het is vooral belangrijk dat u niet uitdroogt. Extra water en ORS zijn daarom belangrijk. Diarreeremmers (loperamide) kunnen ook handig zijn om mee te nemen op vakantie.

Reizigersdiarree kan worden voorkomen met goede hygiënische maatregelen.

Bij voedsel: Cook it, boil it, peel it or leave it!

Wat is Hepatitis A?
Plus icon Minus icon

Hepatitis A (geelzucht) is een ontsteking van de lever, die wordt veroorzaakt door het hepatitis A virus. Het is een veel voorkomende virusinfectie onder onbeschermde reizigers. Van hepatitis A worden kinderen vaak niet ziek, maar volwassenen kunnen hier tot wel 6 maanden ziek van zijn.

Het virus zit in de ontlasting van iemand die besmet is. In veel landen (Marokko, Tunesië, Egypte en Kroatië), waar de hygiëne minder goed is dan in Nederland, kunt u het virus al krijgen door besmet eten en drinken. Een ijsje, salade of ijsklontje in een drankje kunnen al een bron van besmetting zijn.

Besmetting kan ook via besmette voorwerpen of handen, bijvoorbeeld het eten van rauwe groenten, fruit en salades dat door besmette handen is aangeraakt.

U kunt zich beschermen door hygiënische maatregelen en u te laten inenten tegen hepatitis A. Na een volledige vaccinatiereeks bent u, naar verwachting, langdurig beschermd.

Wat is Hepatitis B?
Plus icon Minus icon

Hepatitis B is een ernstige en zeer besmettelijk infectie (wel 100 maal besmettelijker dan het AIDS virus) van de lever en wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus. Het hepatitis B virus wordt (vooral) overgedragen via besmet bloed en bloedproducten maar ook door (wisselend) seksueel contact. Het meest verraderlijke van deze infectie is de kans op het ontstaan van een chronische leverontsteking die na jaren kan resulteren in leverkanker.

Kan ik last krijgen van de inentingen?
Plus icon Minus icon

Bijwerkingen kunnen in incidentele gevallen optreden. Meestal blijft het beperkt tot spierpijn en mogelijk lichte roodheid op de plek waar gevaccineerd is. Heel soms krijgt iemand koorts.

Mocht u last krijgen van bijwerkingen, dan kan dit enkele uren tot 1 á 2 dagen aanhouden.

Hoelang van te voren moet ik ingeënt worden?
Plus icon Minus icon

Afhankelijk van je reisplannen, is het aan te bevelen om 6 tot 8 weken voor vertrek een afspraak te maken bij de Travel Health Clinic. Ga je een wereldreis maken of blijf je langer dan 2 tot 3 maanden in een bepaald gebied, dan raden wij je aan om een half jaar van tevoren een eerste afspraak te plannen.

In het algemeen is het uit het oogpunt van vaccinaties niet verstandig om verre reisbestemmingen last minute te boeken, omdat de meeste vaccins minimaal 10 dagen nodig hebben om voldoende antistoffen op te wekken. De uitzondering is de vaccinatie tegen hepatitis A. Deze kan nog zeer kort voor vertrek gegeven worden.

Wat is de beschermingsduur van de vaccinaties?
Plus icon Minus icon

Dit is afhankelijk van de vaccinatie. Sommige vaccinaties moeten herhaald worden om voor langere tijd bescherming te bieden.

  • Gele koorts 10 jaar bescherming bij 1 vaccinatie.
  • Hepatitis A 1 jaar bij 1 vaccinatie, 25 jaar na 2e vaccinatie.
  • DTP 10 jaar bescherming.Indien geboren voor 1950 heeft u 3 maal DTP nodig.
  • Buiktyfus 3 jaar bescherming.
  • Hepatitis B 3 vaccinaties nodig voor levenslange bescherming.
Worden de vaccinaties vergoed door mijn zorgverzekeraar en gaat dit ten koste van mijn eigen risico?
Plus icon Minus icon

Afhankelijk van de zorgverzekeraar en het pakket dat iemand daar heeft worden vaccinaties niet, gedeeltelijk of helemaal vergoed, soms geldt een max. bedrag per jaar. Het gaat niet ten koste van het eigen risico. U krijgt bij de betaling een factuur die u zelf bij uw zorgverzekeraar kunt indienen.

Is het gebruik van malariapillen noodzakelijk?
Plus icon Minus icon

Indien u een gebied bezoekt waar malaria voorkomt zijn beschermende maatregelen altijd noodzakelijk. In alle gevallen moet u zoveel mogelijk voorkomen dat u door muggen gestoken wordt. Dit kan door het dragen van bedekkende kleding, muggenwerende lotion en gebruik van een bednet (klamboe). Voor gebieden waar malaria meer voorkomt worden tevens malariatabletten geadviseerd.

Hoe verloopt de betaling?
Plus icon Minus icon

De factuur kunt u ter plekke door middel van pin voldoen. De rekening kunt u, afhankelijk van uw zorgverzekeraar en uw verzekeringspolis, indienen bij uw zorgverzekeraar.

Hoe verloopt de betaling?
Plus icon Minus icon

De factuur kunt u ter plekke door middel van pin voldoen. De rekening kunt u, afhankelijk van uw zorgverzekeraar en uw verzekeringspolis, indienen bij uw zorgverzekeraar.

Kunnen we alle vaccinaties op 1 dag halen of werkt dat niet zo?
Plus icon Minus icon

Vrijwel alle vaccinaties kunnen gelijktijdig gegeven worden, voor sommige vaccinaties is een serie van twee of drie prikken noodzakelijk en moeten meerdere afspraken gemaakt worden.

Kan ik bij jullie ook een cholerastempel krijgen en malariatabletten?
Plus icon Minus icon

De stempel krijgt u tijdens het spreekuur en de voor malariatabletten krijgt u een recept mee.

Op welke tijden kan ik bij u terecht?
Plus icon Minus icon

Dit varieert per vestiging, kijk op deze website bij de vestiging van keuze.

Contact

Travel Health Clinic
T: +31 (0)88 291 49 00
E: info@thci.nl

Selecteer Bestemming

Klanten over ons