Geplaatst door Travel Health Clinic,

Hoe groot is het risico dat ik besmet raak met het Zika virus wanneer ik de Olympische Spelen in Brazilië bezoek?

Tijdens de Olympische Spelen is het winter in Brazilië. Dan is het koel en zijn er weinig muggen op de hoofdlocaties waar de wedstrijden plaatsvinden (Rio de Janeiro en omgeving). Daardoor is het risico op een besmetting met het Zika virus laag. Alleen sommige voetbalwedstrijden worden gehouden in het Amazonegebied (Manaus). Hier is het veel  warmer, waardoor het risico op tropische ziekten hoger ligt, dus ook op het Zika virus.

Hoe moet ik mij voorbereiden voor een bezoek aan de Olympische Spelen?
Brazilië is een tropisch land waar het risico op het oplopen van een aantal ziekten hoger is. Het RIVM adviseert iedereen die Brazilië bezoekt, een afspraak te maken bij een reizigersadviesbureau en de maatregelen te treffen die voor dat land worden geadviseerd.

Ik ben zwanger of wil zwanger worden. Kan ik de Olympische Spelen in Brazilië bezoeken?
Zwangere vrouwen wordt aangeraden niet naar de Olympische Spelen te gaan. Wetenschappers zijn het erover eens dat besmetting met het Zika virus schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Daarom wordt zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden geadviseerd geen reizen te maken die niet noodzakelijk zijn.

Lopen onze atleten risico op besmetting met het Zika virus tijdens de Olympische Spelen?
De Nederlandse atleten lopen evenals de bezoekers van de spelen een gering risico op het oplopen van een infectie met het Zika virus. De Nederlandse atleten krijgen advies op maat van de NOC*NSF. Er is regelmatig overleg met alle betrokken partijen over hun gezondheid. De Braziliaanse overheid treft zeer strenge muggenbestrijdingsactiviteiten op de locaties waar de atleten bijeenkomen.

Adviezen voor reizigers
Ik ga op reis naar gebied waar het Zika virus heerst, wat kan ik doen?
De muggen die het Zika virus kunnen overdragen, kunnen ook dengue en chikungunya overbrengen. Het is belangrijk om overdag en ‘s avonds zorgvuldig antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar het Zika virus voorkomt.

Muggenwerende maatregelen zijn:
Draag bedekkende kleding
Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET bevat.  Kinderen jonger dan 2 en zwangere vrouwen mogen alleen producten met maximaal 30% DEET gebruiken. Adviezen voor het gebruik van DEET staan beschreven in de LCR-folder DEET op reis.
Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte.
Reizigers met een immuunstoornis of een chronische ziekte worden evenals zwangere vrouwen geadviseerd voor vertrek advies bij een behandelend arts of GGD te vragen.

Kan ik bloed doneren na terugkomst uit Latijns- of Midden-Amerika?
Reizigers die terugkeren uit een bestemming buiten Europa mogen sowieso de eerste vier weken na terugkomst geen bloed doneren bij de Nederlandse bloedbanken. Deze periode is nodig om te zorgen dat tropische ziekten, zoals malaria en dengue en nu dus ook zikavirus, niet overgedragen kunnen worden via een bloedtransfusie. Mocht een reiziger (ongemerkt) besmet zijn geraakt met het Zika virus, dan is het virus na een maand zeker uit het bloed verdwenen. Na een maand kan weer veilig bloed gedoneerd worden.