Geplaatst door Travel Health Clinic,

Voor het eerst is er in Nederland een Gordelroos bewustwordingsweek van 27 februari t/m 5 maart.

Waarom is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor gordelroos?

1 op de 4 mensen krijgt in Nederland gordelroos.
Iedereen heeft wel eens gehoord over gordelroos, maar weinig mensen weten wat voor ziekte het precies is en hoe je gordelroos herkent. Gordelroos is volgens de Gezondheidsraad (GR) een ernstige ziekte.

Gordelroos is onvoorspelbaar. Vaak gaat gordelroos vanzelf over. Toch kan gordelroos heel pijnlijk zijn en langer duren door zenuwpijn. In bijzondere gevallen verhindert gordelroos maandenlang een normaal leven. Gordelroos overkomt je en daar kun je niets aan doen. ​

Als je ouder wordt, veroudert ook je afweersysteem en neemt de kans toe dat je gordelroos krijgt. Het virus dat gordelroos veroorzaakt, het waterpokkenvirus, kan ineens weer actief worden. Iedereen die ooit waterpokken heeft gehad kan het krijgen. Vaak gaat gordelroos vanzelf over. Toch kan gordelroos heel pijnlijk zijn en soms langer duren door zenuwpijn. Deze pijn kan maanden of in sommige gevallen jarenlang aanhouden in de vorm van brandende pijn of tintelingen, overgevoeligheid bij aanraking, warmte of kou.

In Nederland maar ook in landen om ons heen wordt er tijdens de Gordelroos bewustwordingsweek aandacht gevraagd voor de symptomen en de impact die gordelroos kan hebben op iemands leven.

Het gordelroosvaccin wordt op dit moment niet aan iedereen aangeboden vanuit het rijksvaccinatieprogramma (RVP). U kunt er wel voor kiezen om zich op eigen kosten te laten vaccineren. Hiervoor kunt u een afspraak maken op ons reizigersspreekuur/vaccinatiespreekuur.

Dit doet u door te bellen met 088-291 4900. Geef daarbij aan, dat u graag een Shingrix®-/Gordelroosvaccinatie wilt. Dan zorgen wij dat deze op voorraad is als u langs komt voor de vaccinatie.