Geplaatst door Travel Health Clinic,

 

Iemand met meningokokkenziekte kan heel snel erg ziek worden. Soms binnen enkele uren.
De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 10 dagen. Meestal is dit 3 tot 4 dagen. Maar de kans om na besmetting ziek te worden, is heel klein.
Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen. Het komt het meest voor bij jonge kinderen en bij tieners.

Sinds mei 2018 worden alle peuters van 14 maanden op het consultatiebureau al gevaccineerd tegen Meningokokken type A, C, W en Y. Omdat het aantal besmettingen met meningokokkentype W toeneemt, krijgen nu ook jongeren geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 de prik.
Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. Sinds 2015 zijn er meer mensen die ernstig ziek worden door type W. Sommige mensen zijn zelfs overleden. Daarom krijgen jongeren een prik die hen beschermt tegen deze ernstige ziekte.

Wie krijgen deze prik?
Ben je geboren tussen 1 mei en 31 december 2004?
Dan krijg je met de post een uitnodiging via de GGD uit uw regio (RIVM) om in oktober of november de prik te komen halen.
Ben je geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004? Of ben je in 2005 geboren?
Dan krijg je volgend jaar, in 2019, een uitnodiging via de GGD uit uw regio (RIVM) voor een prik tegen meningokokkenziekte.

Valt je kind hier niet onder en wil je toch graag je kind wilt laten vaccineren? Bespreek dit dan met de huisarts. Deze kan u dan eventueel doorverwijzen naar de THC.
De vaccinatie is dan niet gratis. De kosten hiervan zijn dan € 73,- (vaccin plus half consult).