Geplaatst door Travel Health Clinic,

Gebieden met lokale uitbraken
In een aantal Europese landen, waarvoor geen standaard mazelenvaccinatie-advies geldt, zijn er op dit moment lokale uitbraken gaande. Het gaat om de volgende landen: Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije en Litouwen. Ook in de Verenigde Staten (met name in New York), en in de grensgebieden van de landen rondom Venezuela komen lokale uitbraken voor.

LCR advies voor gebieden met lokale uitbraken
In gebieden met lokale uitbraken wordt geadviseerd om bij nauw contact met de lokale bevolking (familiebezoek, logeren bij mensen in huis) de vaccinatiestatus op peil te brengen. Dit geldt voor reizigers die vanaf 1965 zijn geboren en geen mazelen hebben doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma zijn ingeënt. Bij nauw contact met de lokale bevolking wordt in deze gebieden tevens vaccinatie aanbevolen voor kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebben ontvangen.

Bij gewone vakantiereizen en bij verblijf op camping of in een hotel of resort is in gebieden met lokale uitbraken (vervroegde) mazelenvaccinatie niet nodig.

Informatie over lokale uitbraken vindt u op de website van het RIVM onder:
– Mazelen in Europa (LINK https://www.rivm.nl/mazelen/mazelen-in-europa)
– Mazelen in de rest van de wereld (LINK https://www.rivm.nl/mazelen/mazelen-in-de-rest-van-de-wereld)

Bron
LCR, LCI