Laat je vaccineren tegen FSME.
Van de ziekte van Lyme hebben de meeste mensen wel eens gehoord.
FSME is minder bekend, maar een toch veel voorkomende teek, die je zomaar bijvoorbeeld tijdens je kampeervakantie in Frankrijk of Duitsland zou kunnen tegenkomen.
FSME
FSME (früh sommer meningokokken encefalitis) is net als de ziekte van Lyme een virus wat door teken wordt overgedragen. Het verschil is dat je bij de FSME vrijwel direct na de beet besmet bent met het virus en bij de ziekte van Lyme er tijd is om de teek te verwijderen voor het virus het lichaam betreedt.
Van april tot november zijn de teken het meest actief en dan heb je de grootste kans om de ziekte op te lopen. De infectie kan ook worden overgedragen door het drinken van rauwe melk van koeien, schapen of geiten.
In welke landen komt het voor?
Met FSME besmette teken komen voor in Centraal Europese landen, zoals Oostenrijk en zuidelijk Duitsland en het oostelijk deel van Frankrijk en in de Balkan. In Noordoost Europa gaat het om het zuidelijk deel van Noorwegen, Zweden en Finland, de Baltische landen, Polen, Wit-Rusland de Oekraïne en Rusland. In Nederland komt het virus dus (nog) niet voor.
De gevaarlijke Russische variant (RSSE) komt voor in Aziatisch deel van Rusland, Kazakstan, Mongolië en het noorden van China en Japan.
Symptomen:
De ziekte verloopt in twee fasen.
De eerste fase begint met griepverschijnselen, koorts en hoofdpijn. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 dagen. Daarna heeft men een klachtenvrije periode van 4 tot 10 dagen. Ook bij deze infectie verloopt het grootste gedeelte ervan zonder dat men het merkt. Soms heeft men echter een licht griepgevoel.
De tweede fase is de ontsteking van hersenen en hersenvlies. Bij een deel van de geïnfecteerde mensen treedt de tweede fase op, waarvan 3 -5 % blijvende neurologische aandoeningen (verlamming, doofheid, hoofdpijn) overhouden. Een tot twee procent overlijdt zelfs aan FSME.
Ongeveer in de helft van de gevallen houdt men blijvend letsel aan de ziekte over.
Vaccinatie
Bij FSME is het, in tegenstelling tot de ziekte van Lyme, wel mogelijk om je vooraf te laten inenten. De behandeling vergt drie inentingen, die verdeeld over een jaar worden toegediend en 3 jaar bescherming geven.
Vaccinaties worden aanbevolen in het Aziatisch gebied bij een verblijf langer dan 2 dagen in natuurgebieden. Bij een verblijf cumulatief langer dan 4 weken in natuurgebieden in het Europese gebied worden vaccinaties ook geadviseerd.
Roze gebieden: gebieden waar de teek voorkomt: soms in kleine delen van het land.