Geplaatst door Travel Health Clinic,

Gordelroos wordt veroorzaakt door het hetzelfde virus dat ook waterpokken veroorzaakt. Als iemand ooit waterpokken heeft doorgemaakt blijft dit virus levenslang aanwezig in het lichaam. Als de afweer minder is, kan het virus weer actief worden. Dan kan iemand gordelroos krijgen.

Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of brandende/stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes, meestal op de romp, hals, schouder en/of arm. Na 10-14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Afhankelijk van de plaats kan de gordelroos ernstige complicaties geven. Als het bijvoorbeeld in de buurt van het oog zit, kan er tijdelijk of blijvend gezichtsverlies optreden. Een deel van de patiënten met gordelroos krijgt ernstige zenuwpijnen die enkele maanden kan aanhouden.

Op 15 juli 2019 heeft de Gezondheidsraad een advies uitgebracht over een nieuw vaccin tegen gordelroos (Shingrix®). Dit vaccin voorkomt negen van de tien gevallen van gordelroos. Bovendien lijkt de bescherming ook lang aan te houden. De Gezondheidsraad is daarom positief over dit vaccin. Het is sinds 1 juni 2020 beschikbaar in Nederland. Bekijk het advies van de Gezondheidsraad. Hier vindt u ook een filmpje met uitleg wat betreft het advies van de gezondheidsraad over dit vaccin.

Om volledig gevaccineerd te zijn heeft u twee vaccinaties nodig. De tweede vaccinatie volgt 2 tot 6 maanden na de eerste.

Voor verdere vragen en antwoorden over de gordelroosvaccinatie verwijzen wij u naar de website van het RIVM.

Het gordelroosvaccin wordt op dit moment niet aan iedereen aangeboden vanuit het rijksvaccinatieprogramma (RVP). U kunt er wel voor kiezen om zich op eigen kosten te laten vaccineren. Hiervoor kunt u een afspraak maken op ons reizigersspreekuur/vaccinatiespreekuur.

Dit doet u door te bellen met 088-291 4900. Geef daarbij aan, dat u graag een Shingrix®-/Gordelroosvaccinatie wilt. Dan zorgen wij dat deze op voorraad is als u langs komt voor de vaccinatie.